Indien Dag 8 - Fredag 24 december

Tranquebar

Julafton.. Ingen vanlig julafton...
Vi badade i havet på morgonen efter frukost. Var stora vågor! Svårt att komma in till stranden igen pga suget under ytan. Mamma och jag slogs omkull av en våg och jag fick skrubbsår på knäna.
Sen låg vi vid poolen en stund. Efter lunch traskade vi omkring i byn lite och jag fotade en del eftersom jag inte hade min kamera med mig när vi var ute första dagen.
Det var mulet nästan hela eftermiddagen, men solen tar ju på ganska mycket ändå. Vi satt vid hotellet och läste, ringde hem och sen dusch osv för att göra sig i ordning för "julmiddagen". Vi fick soppa till förrätt (morot och pumpa), till "mellanrätt" grillad kyckling och sallad, pasta (typ någon röra med pasta och grönsaker osv), ris,, några indiska rätter som jag inte åt, parathas mm. Till "Main course" fanns kalkon (inte lika gott som hemma men..), potatis (stekt, mkt ovanligt här!) och lite fler indiska rätter. Efterrätten var fruktsallad, chokladmousse och "christmas cake".
Eftersom min mage inte riktigt var stabil så åt jag inte så mycket av varje sak, mest smakade.
På rummet sen spelade vi kort en stund sen var alla trötta och vi gick och lade oss.

Glömde nämna den julklapp vi fick: från moster med familj: gulligt kort med 500 kr i! Hon hade propsat påp att någon julklapp skulle vi väl ändå få på julafton.
Mamma och jag fick även något från hotellet, 2 smörknivar och en typ ljushållare? fat? Vi vet inte riktigt..


Dessa 2 bilder säger väl ganska mycket om hur vissa delar av Indien är..?

Vänster: Ytterligare en minnessak för danskarna i Tranquebar
Höger: "Danska porten"

Vänster: Del av ett tempel, visst är det färgglatt!?
Höger: T.E.L.C. låg precis brevid där pappa med familj bodde ett tag, antagligen där farfar lärde sig Tamil


Vänster: Målningar på marken, görs vid högtider för att utsmycka
Mitten: Blommor i ett vattenbad
Höger: Uppdukade middagsbord för julmiddagen

Julkalender 24 December




Indien Dag 7 - Torsdag 23 december

Tranquebar

vaknade och hade ont i magen, gick upp för att äta frukost, men när jag reste mig snurrade allt till och jag mådde illa. Mamma tog in lite frukost åt mig, men kunde knappt äta något. Har tillbringat hela dagen i sängen och läst och sovit. Nu så här vid 18-tiden känns det bättre men kroppen är helt urpumpad på energi. Har längtat otroligt mycket efter min älskling idag, bara att få vara nära. Kunde inte han och Simba teleportera sig hit bara för en dag?
Fick sällskap av brorsan vid lunchtid, då var han oxå dålig, samma symtom som jag. Vi får väl se om vi bara tar in något på rummet ikväll till "middag", typ pommes frittes, för nu börjar jag faktiskt bli hungrig! Inte så konstigt när man har ätit en rostad macka med marmelad och några bitar ananas på en hel dag.
Inatt hade vi strömlöst på rummet = ingen AC eller fläkt = varmt! Hoppas vi slipper det i natt så man kan sova gott! 

Yes, första magsjukan! Underbaart.. NOT!




Den vänstra bilden: Ett monument till minne av de första danskarna som kom till Tranquebar 1706, står på stranden precis intill hotellet.
Höger: Det torn som är kvar av ett tempel precis vid stranden, 2 av tornen har rasat ner i havet.

Vänster: Hotellets "uteplats" jag står precis vid vår dörr. Poolen längst bort i bild till höger :)
Höger: Fin blomma, ingen aning om vilken sort, sån där papegojblomma kanske?

Julkalender 23 December




Indien Dag 6 - Onsdag 22 december

Tranquebar

Sol och bad hela dagen, en utforskningstur mitt på dagen i byn Tranquebar. Simmade ca 2000 m.
På kvällen mådde jag inte så bra, huvudvärk, illamående och lite ont i magen. Sov en stund och då blev det bättre. Solsting? Kan ha varit, vi var ju ute i solen mycket och som vanligt drack jag väl för lite. 2 glas färskpressad juice satt fint, både för vätskan och sockrets skull


En liten liten liten ödla som jag körde macro på

Julkalender 22 December




Indien Dag 5 - Tisdag 21 december

Chennai → Tranquebar

Resdag, ca 5-6 timmar i bilen. "Lunch" på den nya hotellet här i Tranquebar. Sen sola och bada vid polen en stund tills solen gick ner. Middag oxå, sen sova, då vi alla var ganska trötta.

Julkalender 21 December




Indien Dag 4 - Måndag 20 december

Hotell utanför Chennai

Idag har vi varit och besökt Mahabalipuram. Det är som en park med statyer och "tempel" uthuggna direkt ur bergen. Tyvärr var det tydligen mycket mindre än när M och P var här sist (för 20 år sen). Lunch på en vegetarisk restaurang i närheten, sen hem till hotellet. Till poolen och jag simmate lite (100 längder ≈ 1500 m) Lite senare efter dusch osv, middag på hotellet.
Dagens nya matupptäckt: Paratha! Supergott bröd att äta till maten!
Imorgon vidare mot Tranquebar!

Parathas blev något vi åt väldigt mycket. Man kan äta det antingen bara till maten, eller genom att riva bitar och plocka upp maten med hjälp av brödet. Parathas är väldigt spröda och blir som i lager (likt smördag) när det är färdiglagat. Fråga mig inte hur, jag måste googla och kolla hur man gör! Utomordentligt sätt att ta ner staka smaker med oxå!


Söt ekorre som var vid hotellet medan vi väntade på att John skulle komma
'
Bilder av uthuggningarna i Mahbalipuram


Apor vid Mahabalipuram, söööta :)

Julkalender 20 December




Indien Dag 3 - Söndag 19 december

Hotell en bit utanför Chennai

Gick upp kl 9 för att hinna äta frukost. Det var "stange"... Sen somnade jag och sov en stund till. M och P väckte oss och alla tog en dusch och sen åkte vi med John (och en kompis till honom som var med nu) in till Chennai för att handla lite. Vi hittade ett center, Spencers Plaza, som var enormt! Vi köpte handdukar och skor till pappa (sandaler) och det fanns otroligt många småbutiker. Även ett kontantkort införskaffades och vi åt lunch/middag. Vär hemma på hotellet igen har vi mest slöat, läst ätit choklad och "mixture". Nu ska vi snart sova, fast klockan inte är så mycket mer än 22.20 här, men vi har inte fått in rätt dygnsrytm än.

Spencers var verkligen enormt! Vi var där även sista dagen. Man kan verkligen gå vilse där.. Det fanns 4 våningar och 3 stycken "trapphus" Runt dessa trapphus låg de större lite mer väletablerade butikerna som Addidas, Pataloons, Levi's, Lee, Nike osv. och mellan dessa trapphus löpte smala gångar kors och tvärs med småaffärer överallt!

Julkalender 19 December




Indien Dag 2 - Lördag 18 december

Bryssel → Chennai/Madraas

Gick upp vid 6-tiden för att duscha och äta frukost. Sen med Shuttle bus till flygplatsen. Vi fick gå på planet i tid, men blev sittandes ett tag, så ca en timmes försening. På planet var det film, spel, äta, sova, film, äta, film, läsa osv. Jag såg "Salt", "Killers" och "Eclipse". Pappa och jag spelade "Vem vill bli miljonär?" som fanns på planets inbyggda monitorer.
Maten på flyget var god, första gången: Kycklingbröst m pasta + grönsaker + sås + sallas + bröd och någon kaka m blåbärsmousse på. Andra: Kyckling + någon slags indiska "knyten" + sås och glass efter.
När vi landat (efter 9,5 lååååååånga timmar) fick vi väskorna snabbt och hittade vår chaufför John Kennady på en gång, tack och lov. Sen blev letandet efter hotellet lite jobbigt. John visste inte riktigt, eftersom han inte är härifrån, och här i Indien svarar man inte "Jag vet inte" utan hittar på något lämpligt bara. Efter att ha kryssat runt och åkt fram och tillbaka i totalt 2 timmar insåg vi att det var ett hotell vi åkt förbi flera gånger. Vi kom i säng vid 4-tiden på söndag morgon.

Första intrycken av trafiken:
* Man kör inte i de uppritade filerna
* Man kryssar vilt mellan filerna, kör gärna mitt på linjerna
* Tutar / Blinkar med helljuset så mycket som möjligt
* Kor, hundar och människor längs vägen
* På lite större väg (typ motorväg) ko mitt på vägen!
* De kör som galningar
* Inga marginaler
* I trafikljus: Som tetris, alla ställer sig så lång fram som möjligt

Julkalender 18 December




Indien Dag 1 - Fredag 17 december

Sverige → Bryssel

Åkte från Bromma på kvällen. Morfar körde oss dit. Var jobbigt att säga hej då till mormor, morfar och älskling, är ju ganska långt med 3 veckor, lite drygt 3 veckor till och med..
Planet bara lite försenat pga väder osv. Tog 2 timmar att flyga, därefter vänta på väskor. En kominte på bandet, men brorsan hittade den på ett annat band sen. Letade efter en buss som skulle ta oss till hotellet, men den hade slutat gå så det fick bli taxi istället. Bums isäng när vi kom fram, jag var dödstrött

(Tillagt i efterhand)
Vi hade tur som kom iväg ändå, senare fick vi veta att London hade stängt och nån dag efter vi åkt vidare stängde även Bryssels flygplats.

Julkalender 17 December




Dagen före..

Snart bär det av till Indien.. Jag är ganksa nervös.. Känns som man inte kommer få med sig allt osv.. Samtidigt fasar jag för att säga hejdå till älsk och mormor och morfar osv. Det kommer bli svårt..

Men men, jag pluggar och packar för fullt.. Biologiprov imorgon, bara det, inga andra lektioner :)

Får se om jag hinner skriva något mer innan jag åker, annars blir det när jag kommer hem igen den 10:e januari!

Julkalender 16 December




Julkalender 15 December




Julkalender 14 December





Julkalender 13 December




Julkalender 12 December




Julkalender 11 December




Julkalender 10 December




Julkalender 9 December

'


Julkalender 8 December




Julkalender 7 December



Julkalender 6 December



Helgen i korthet

Fredag:
Slutade vid 12-tiden med lektioner, åt lunch i skolan och sen ner på stan för att fixa lite grejer till projektarbetet, sen leta skor och klänning till Indien, sen flöjtlektion och älsk kom och hämtade mig efter. Var senare på kvällen hos T's syster och höll henne lite sällskap eftersom hennes pojkvän var borta.

Lördag:
Jobb, mina egna grupper + en extra Medelygrupp med Disa. Simmade lite mellan :)
Middag hos mormor och morfar för att inviga deras nya (omgjorda) vardagsrum. Mycket mys :) Dock hade de inte fått soffan än..

Söndag:
Mest tagit det lugnt på förmiddagen, efter lunch en säng till Gränby och Boländerna vilket löste klännings- och sko-problemet :) 200 kr för en härligt blå klänning från Vero Moda, samt 50 % rabatt på sandaler från Sportex (De har utförsäljning!). Kollat på Bones och pluggat lite Biologi under kvällen :)



Julkalender 5 December





Julkalender 3 December



Test

Tänkte bara prova den här datum/tidsinställningen på blogg.se
För att se hur det funkar :)

Funkade iaf bakåt i tiden, men framåt?

Detta bör ni alltså inte se förrän 2 december 12.00

Julkalender 2 December



Scones!




3 dl mjölk
100 gram smör
7-8 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk salt





♦ Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.

♦ Skär smöret i bitar och blanda ner det i mjölet. Finfördela smöret med fingrarna till en grynig massa.

♦ Blanda ner mjölken och rör ihop till en deg, men rör inte i onödan utan sluta när du kan kan forma till en deg.

♦ Fördela degen i 4 jämnstora "högar" på ett bakplåtspapper. Platta till och forma dem lite med mjölade fingrar.

♦ Skär två skåror i varje kaka, i ett kors. Nagga kakorna med en gaffel.

♦ Grädda i 250 grader i cirka 10 minuter.

♦ Servera nygräddade och varma med smör, ost och marmelad samt en kopp te till!



Trööööött..!

Äntligen hemma från skolan och öppet hus.
Var kul, men jobbigt..
Men vi fick bäst "betyg" av min familj i framförande och sättet vi visade runt och pratade med alla på! :)

Nu är jag fruktansvärt trött (eftesom jag faktiskt var och tränade mellan skolan och öppet hus!) och det har varit en lång dag.

Imorgon är det torsdag.. den "värsta" dagen eftersom man måste gå upp tidigt.. Imorgon vet jag inte heller om jag hinner hem mellan skolan + träffa folk från KTH och orkestern.. *suck*

Sova nu så att man orkar dagen imorgon!
Ska slänga upp scones recept oxå innan jag går och lägger mig :)

Träningspass onsdag 1/12

300 vf + 4 x 50 me ordn
3 x 200 fenben fr, ry, fj
600 arm m paddlar
10 x 100 fr st 1.50
300 avbad

                 3000 m

På en timme bara :) Då är 3 km bra tempo :)


Kort dag fast lång?

Ska alldeles snart åka till skolan!
Har haft en lugn morgon, gick upp strax före 8 och åt frukost i lugn och ro.
Bara 2 lektioner idag, sen iväg en sväng och träna en stund själv.
Sen tillbaka till skolan för att äta och hjälpa till på Öpptet Hus.
Kom gärna förbi! 17-20 på Fyrisskolan!
Jag kommer vara lite överallt :)

Julkalender 1 December

La ju upp julkalendrar förra året, men hann inte med alla, men nu kör vi Pelle Svanslös igen bara för att jag älskar den! :) Kl 8.00 kommer en ny del varje dag!




RSS 2.0